Tips og triks til opptak!

Vår filmekspert John Håvard Nomedal har under listet opp noen tips og triks som kan være verd å ta med seg når dere skal lage opptak hjemme! Har dere spørsmål, send oss på messenger så svarer vi så fort vi kan!

FILME.
Hvem er i fokus? Film nærme det du skal filme, da blir publikumet kjent med deg. Pass på at ingenting forstyrrer i bakgrunnen din.

STATIV ELLER HÅNDHOLDT?
Dette kan få frem roen i låten eller systematiske kaoset i dansinga.
Blikkontakt formidler følelser Tenk over hva og hvor du ser når kamera går.

LYS
Ta for eller åpne opp gardiner, slå av og på bordlamper.
Skal du bruke naturlig lys eller kunstig lys? Lek med lyset til du finner din look.
Prøv å finn en balanse mellom lys og skygge som gjør at ditt bidrag blir tydelig sett, f.eks sola kan gi deg godt lys gjennom vinduet, men det kan bli for mye hvis hele sola er i bilde hele tiden.
Pass på for mye skygger med mindre det gir deg en dramatisk effekt som du vil ha.

LYD
Det er viktig å filme nærme for å få tydelig lyd.
Står du for langt unna vil du også få med alle lyder rundt deg.

KLIPP
Om du velger å filme hele bidraget ditt i ett opptak, eller om du velger å klippe underveis, så er det viktig at du ikke klipper bare for å klippe. Ofte er det fint å la filmen “puste” slik at vi kan oppleve bidraget ditt i et behagelig tempo enn at den “maser” på oss med alt for mange klipp. Det er absolutt flott å bruke mange vinkler og klippe fra store bilder til nærbilder, men tenk også på flyten. I stedet for at har 100 klipp på 1 minutts film, så tenk at du kan variere klipp i forhold til flyten og helhets inntrykket. Blir det fort kjedelig så klipp til noe som forteller noe nytt.

HELHET
Prøv deg frem, og følg magefølelsen. Det er deg som vises og derfor bør du føle at det er det når du ser filmen din for første gang sammen klippet.
Det er lurt å få noen andres input på filmen f.eks få en venn eller familiemedlem til å se den, og gi tilbakemeldinger før du sender filmen inn.

FERDIG?
SEND DEN TIL OSS!!

Var dette mye prat? Sjekk ut FILMRIKET på youtube. Mange gode tips å ta med på veien..