Det handler om de unges muligheter

UKM er en arena for unge kunstnere både på og av scenen til å vise hva de kan.

Men det er ikke bare UKM som tilbyr sjanser for unge til å spille på store scener, også Emergenzia er en arena hvor band får sjansen til å vise det de kan for et annet publikum enn tilfeldige forbipasserende i øvingsrommet. I motsetning til UKM, så er Emergenzia en konkurranse, hvor hovedpremien enten er en platekontrakt eller en turné.

 

Soulmates er en av fire UKM-band som har kommet videre til en av finalene i Emergenzia, og skal spille på Rockefeller. De er 7 stykker fra Gjerdrum, med solistene Pernille Hogstad Stene og Selma Tærum. I tillegg har de Aleksander Frontéri på keyboard, Bendik Lundsvoll på bass, Elling Svee på gitar, Endre Kampesveen på trommer og Jonas Blomseth på Saksofon.

Soulmates forteller at sjangeren de spiller er soul, men at de tar inspirasjon fra tilknyttede sjangere som funk, neosoul (nysoul),  jazz og blues. De innrømmer at det å spille soul ikke er så vanlig blant band i deres egen alder, men at de føler de når et bredere spekter når de spiller og at de skiller seg ut på en bra måte. Når jeg spør dem om hvorfor de meldte seg på UKM, sier de at det gir dem en mulighet til spille for publikum, noe som for band alltid er en nødvendighet. For flere av dem er årets UKM et av mange de har deltatt på, både som deltagere og arrangører. De nevner også at UKM er en arena som gir muligheter for unge artister/kunstnere til å vise det de kan, og møte andre unge med like interesser. I tillegg sier Aleksander at det gir dem en mulighet til “et møte med ung kultur”. Når det kommer til Emergenzia, så er grunnen for påmeldelse at det gir dem en mulighet for å vise seg frem for en annen aldersgruppe enn de vanligvis spiller for, siden de fleste stedene de har spilt på har hatt 18 års grense.

Ukm er en arena for unge artister og kunstnere

 

 

Falling Behind er nummer 2 i rekken av band som kom videre, med Marius Rød Tøftum på trommer, Oskar Feiring Torre på gitar, Tao Bonnefoy Vassvik på bass og til slutt Stine Marie Sydow Horgen Dahl Johansen på vokal.

 

Sjangeren de spiller kaller de progressiv rock, men forteller at de varierer litt i stilen sin etter hva de liker og ønsker selv å spille, noe som funker ganske bra når de lager alle sangene selv. Bandet nevner at grunnen til at de meldte seg på UKM i hovedsak var at det er enda en mulighet til å opptre for dem, da de prøver å gripe alle muligheter som blir presentert. I tillegg har de satt seg selv et mål om å spille på den store scene i Trondheim, hvis de kommer videre til landsmønstringen som i år tar plass der. Dette er også noen av de samme grunnene til at de meldte seg på Emergenzia konkurransen, ved at det gir dem mulighet til å opptre på andre scener enn det de har spilt på tidligere. I tillegg har de på Emergenzia, som på UKM, mulighet til å møte andre, unge band, som ofte har lignende interesse som de selv. Men de har allerede nådd målet sitt når det kommer til Emergenzia, ved at de har kommet til finalen som holdes på Rockefeller. Det er jo selvsagt også et håp om å få komme videre til den nordiske finalen i Danmark.  Når jeg spør hva UKM betyr for dem, knytter de det til kreative ungdommer som lager ting og viser de frem. I tillegg til at det er en arena der ungdommer som ikke har en egen plattform å vise seg dem på, får muligheten her, noe som også er en av flere grunner til at de kommer tilbake år etter år.

Ukm er en plattform for kreative ungdommer!

The Pricks er enda et band som har kommet videre i Emergenzia konkurransen, og skal sammen med de andre spille på Rockefeller. Bandet består av Aksel Bostad Randen på gitar, Elias Strand-Hanssen på trommer, Henrik Lennertzen på keyboard og Rasmus Aanje på vokal og gitar.

De er en gruppe som kaller sjangeren sin Britpop med inspirasjon fra the Beatles, Supergrass og Led Zeppelin. De har i et tidligere intervju nevnt at de ønsker å være bandet som skal starte den tredje Britpop-bølgen, hvor de to andre regjerte på 60- og 90-tallet. De nevner at UKM er utrolig gøy og interessant, og de synes det er bra at det finnes slike tilbud for unge som ikke har andre arenaer. Når det kommer til Emergenzia meldte The Pricks seg på fordi det ga dem den utrolige sjansen til å spille på John Dee, men da de fikk vite at de kom videre til Rockefeller og skulle spille der, kan det best beskrives som en lykkerus.

UKM er et bra tilbud for unge som ikke har andre arenaer

Siste band i rekka er Regency of Her Royal Highness med Erik Schancke på vokal og gitar, Erlend Joa på bass, Jakob Holt på trommer og Hanna Øen på piano.

Sjangeren de spiller, slik tilfellet har vært med de andre bandene, er vanskelig å forklare, men de navngir den folkemetall: en metall-inspirert sjanger med innslag av folkemusikk. Ønsket er å skille seg ut og gi publikum en annen versjon av den vanlige metallen, ved å blant annet bruke horn, lutt og fløyter i sangene sine som de skriver selv. I forbindelse med UKM så var dette første gangen de meldte seg på, og de hadde ikke helt fått med seg hvordan opplegget fungerte på lokalmønstringen.  For da de dagen etter opptredenen i Bærum kulturhus, fikk en mail at de skulle hit til fylkesmønstringen ble de overrasket, men positive var de uansett. Når det kom til Emergenzia så hadde de gjort litt mer research, og de meldte seg på for å ha enda en mulighet til å opptre på en scene, da de i første omgang skulle spille på John Dee. Det  synes de i seg selv var stort og en flott mulighet til å utvikle seg på scenen. Nå som de skal spille på Rockefeller er de i ekstase bare for muligheten for å spille der. Emergenzia og UKM har flere ting til felles, og Regency nevner noen når de snakker om hva de tenker om fylkesfestivalen. Blant annet får de muligheten til å møte nye folk på deres egen alder,  i tillegg til at dette er arrangementer hvor unge er i fokus og dessuten får mer sceneerfaring. For spesielt UKM så har tidligere erfaring ingenting å si, bare viljen og ønsket om å vise frem et produkt du/dere selv har skapt.

UKM er med på å få de unge i fokus

Under årets fylkesfestival opptrådte Wildnite for deltagerne våre, og de har selv vært med på både Emergenzia og UKM. De kom videre til landsfestivalen i UKM og vant Emerngenzia’s Oslofinale sammen året (2016)  noe som var med på å  igangsette karrieren deres. I en kommentar jeg fikk fra dem har de skrevet at slike muligheter som UKM og Emergenzia gir unge, er noe man bør gripe med begge hender. Grunnen til det, er fordi det kan gi bandet/artisten/kunstneren et spark i riktig retning, og for dem som for mange andre band, endte de opp i ett vinn eller forsvinn dilemma. For selv om flesteparten av bandene som blir dannet, ikke klarer seg, handler det ikke om at nåløyet er for lite som man har fått høre hele livet. Det handler om at når du havner i et vinn eller forsvinn dilemma, må du brette opp ermene og «gutse» , ved å gi alt hele tiden og være målrettet. Wildnite fortsetter kommentaren ved å skrive om en klok kar de hadde snakket med, som ba dem knipse med fingrene. Rett etterpå spurte han dem om de var fornøyde med hva de hadde brukt det sekundet til. Og det er det Wildnite har som tips til alle, uansett hva slags drøm du har; Hvert sekund du bruker på å se på film, knipse, sove osv. er sekunder du aldri får tilbake, så  vær stolt av hvert sekund.

Ikke sov når du vil, men når du må. Ikke se på film når du vil, men når du må. Og jobb som noen gærninger!

Thea Kvinnegard
Tekst og foto
Anne Høie Guettler
Foto
Kristian Halle
Foto
Magnus Gulliksen
Foto
Ingeborg Løvlie
Foto
thyra.pauline.eljarbo2
Toppbilde