UKM-Kunstnerne

Kunstnerne på UKM-fylkesmønstringen i Arendal har virkelig levert! Kunsten er variert i form, format og teknikk, i tema-valg og synspunkt, og ikke minst i stemning. Flere av kunstnerne har vært med på UKM før, og for noen er dette førte gangen. 

Alle ungdom fra alderen 13-20 år kan komme videre fra lokalmønstringen til fylkesmønstringen, og kunstnerne i år representerer en bred aldersforskjell. Kunst-deltagerne som kommer videre til fylkesmønstringen blir valgt ut av et lokalt fag-panel, de deltagerne skal presentere sin by i fylket, hvor de blir kjent med mange andre unge kunstnere fra resten av fylket i løpet av to dager. Fylkesmønstringen er i Arendal, sceneinnslagene i kulturhuset, og kunst-bidragene i utstillingslokalet til Bomuldsfabriken; ARTendal. Utstillingen ble åpnet som premien i enden av målet til UKM-paraden.

Kunst-deltagerne under omvisning av Marie Skeie Bartholdsen. Foto: Jenny Bakke

 

Åpningen var åpen for alle, og utstillingslokalet ble fylt opp av mange glade og kultur-interesserte mennesker. Solen skinte og kunsten strålte! Utstillingen ble offisielt åpnet av fylkesordføreren Gro Bråten. I talen skrøt hun uhemmet av kunstnerne og snakket positivt om kunstnernes fremtid i kunsten. Talen ble etterfulgt av vokal folkemusikk; kveding, av Vetle Tveiten Hoslemo, han er fra Setesdal og er 13 år. Han skapte en utrolig vakker stemning rundt kunsten og nå var alle klare til å beundre kunsten i sitt rette format.

Foto: Oda Von Krogh Alfstad

 

En av gjestene på utstillingen, Kara Sol Halldorsdottir, var faktisk en del av kunsten. Hennes kunstner-venn Erika Kvamsø (15) hadde tegnet et portrett av henne, med tittelen «Kara Sol», og nå var hun på utstillingen for å se på bildet.

Kara Sol Halldorsdottir og sitt portrett av kunstneren Erika Kvamsø (15) Foto: Jenny Bakke

 

Blanca Ingrid Chavez Haabesland (12) fra Birkenes har laget et landskapsbildet. Inspirasjonen hun fikk for å lage bildet fikk hun fra bestefaren, han er en profesjonell maler. Bildet hun har laget heter «Det mystiske stedet» og skildrer et landskap ved en gård. Hun synes UKM er en god plattform for unge å vise fram kunsten sin, hun synes også det er gøy å bli kjent med andre kunstnere fra fylket.

Blanca Ingrid Chavez Haabesland (12) med kunstverket sitt «Det mystiske stedet». Foto: Jenny Bakke

 

Hval-bildet til Celina Moentro Gonzalez (13) har vakre blå-farger som er mystiske og vakre.Maleriet heter «Hvalen på himmelen» og er malt med akvarell. Hun forteller at hun begynte først å male med forskjellige blå-farger, og så begynte hun å skimte ideen av en hval, og da begynte malte hun den. Hun sier at hun er takknemlig for å komme videre, og at hun har møtt mange flinke kunstnere.

Celina Moentro Gonzales (13) og kunstverket hennes «Hvalen på himmelen». Foto: Jenny Bakke

 

Fagpanelet består av; Anne-May Fossnes, Harald Solberg og Johannes Laukvik Nannestad (ungdomsrepr.). De skal bestemme hvem som kommer videre til landsfestivalen i Trondheim. Og ansvarlig for kunstnerne i år var Marie Skeie Bartholdsen, som holdt en veiledning for kunstnerne om hva fagpanelet tenkte om kunsten til ungdommene.

Ungdommen fikk handlenett fra Bomuldsfabriken, som eier utstillingslokalet ARTendal. Foto: Jenny Bakke

 

 

Tekst: Jenny Bakke