TAKK FOR ET FANTASTISK UKM I BIRKENESHALLEN PÅ FREDAG

14 sceneinnslag og 60 kunstverk Innhold UKM i Birkeneshallen opprettholder statusen som en av de største lokalmønstringene på...

14 sceneinnslag og 60 kunstverk

Innhold

UKM i Birkeneshallen opprettholder statusen som en av de største lokalmønstringene på Sørlandet. Fredagens arrangement ble en ny festkveld for ungdomskulturen i Birkenes.

UKM 2019 hovedbilde

PUBLIKUMSFAVORITTER: Sykdom hadde stukket kjepper i hjulene for trioen 3 små elevers øving til UKM. Matilda Raen, Ronja Jansen og Tuva Linnea Engstrand, alle 11 år, sang seg like fullt inn i UKM-publikummets hjerter. For dét ble de tildelt Publikumsprisen. 

 

Som UKM-arrangører over resten av landet har også arrangørene i Birkenes opplevd noe varierende oppslutning. Fortsatt er imidlertid den ungdomsstyrte mønstringa i ballhallen på Birkeland noe «alle» vil ha med seg. Fredagens begivenhet var intet unntak. Full sal med 700 publikummere, proff lyd, proft lys, 14 sceneinnslag og 61 utstilte kunstverk ga både arrangører og publikum valuta for pengene.

Kjendisfaktor

I år var også kjendisfaktoren tilstede i form av bygdas egen Amalie Snøløs og kjæresten Herman Tømmerås, kjent fra «Skam» og en rekke andre TV-produksjoner. Mens Amalie gjorde en utmerket jobb som programleder sammen med Jonny Kristoffer Lindtveit, satt Herman i scenejuryen sammen med blant andre Martin Litwicki. Sistnevnte deltok selv på UKM i Birkeneshallen flere ganger i ungdomsåra. Nå reiser han verden rundt og fotograferer og filmer kjente artister som gründer og daglig leder av foto- og filmproduksjonssuksessen Scream Media.

Flust av talent

Men det var først og fremst birkenesungdommen det handlet om i ballhallen fredag kveld. Og de viste at talent så visst ikke har gått av moten. Sceneinnslagene inneholdt både solister og grupper innen sang, dans og musikk. Ekstra gledelig var det å se flere dansegrupper i aksjon, noe den interkommunale kulturskolen Blink skal ha sin del av æren for. Alle ble løfta fram av et mildt sagt entusiastisk publikum. Kunstbidragene, som ble vist både på storskjerm og i en egen utstilling i et hjørne i hallen, avslørte stor kreativitet og skaperglede gjennom foto, tegning, maleri og skulptur.

Ung kultur møtes

Tidligere het UKM Ungdommens kulturmønstring. Nå står de tre bokstavene for Ung kultur møtes. Konseptet med utvalg av innslag som sendes videre til en fylkesmønstring og derfra til den landsomfattende UKM-festivalen er imidlertid videreført. De to juryene, for scene og kunst, hadde derfor den vanskelige oppgaven med å plukke ut innslagene som skal representere Birkenes i fylkesmønstringa i Valle kultursenter 5.-7. april.

Videre med sceneinnslag

Scenejuryen falt ned på følgende innslag:

 • Benjamin Eikrem, 14 år, med klassisk piano
 • Mina Tobiassen og Sigrid Brändström, 18 år, med selvkoreografert jazzdans
 • Miriam Rønning og Benjamin Eikrem, 14 år, med sang og piano
 • Irma Amalie Teistedal og Tiril Senum Lie, 13 og 16 år, med sang og piano
 • Celine Lunder, 19 år, med sang og piano

Videre med kunst

Følgende fikk kunstjuryens gunst:

 • Nora Rugsland, 13 år, med foto
 • Andrea Kverneland Andersen, 15 år, med foto
 • Kristina Linnea Helland-Hansen, 17 år, med tegninger
 • Oda-Emilia Ivarson Hansen, 15 år, med foto
 • Anne Marie Kylland og Alexsander Andersson, 14 år, med tegning
 • Julie Sandsnes-Andresen, 15 år, med skulptur
 • Øyvind Rislå, 20 år, med akrylmaleri
 • Celina Montero, 14 år, med tegning
 • Hui-Ann Hauge Risøy, 16 år, med foto
 • Marianne Birkeland, 18 år, med foto

Prisdryss

På tampen av den gedigne festkvelden ble det delt ut flere priser. Banksjef i Birkenes Sparebank, Harald Flaa, sto selv for utdelingen av bankens talentpriser, som i år gikk til Marianne Birkeland (kunst) og duoen Natalie Vehusheia Stensvand/Martin Reiersen Jensen (scene). Scenejuryleder Per Arne Botn, kjent som initiativtaker og arrangør av Gummibåtfestivalen, delte ut en helt ny pris på vegne av festivalen. Den gikk til bandet Nameless 5. Publikumsprisen tilfalt sangtrioen 3 små elever. I tillegg hadde ordfører Anders Christiansen med seg flere gavesjekker som ble delt ut til deltakere etter loddtrekning. Det eneste lille skjæret i sjøen denne kvelden var at brannalarmen ble utløst midt i Benjamin Eikrems pianosonate. Det viste seg imidlertid å være falsk alarm, og publikum kunne snart finne plassene sine igjen og det unge pianotalentet fikk vist hva han er god for.

birkenes
Bju00f8rn VIdar LIe, Bju00f8rn VIdar LIe