Gaute Grøtta Grav

Gaute er en av Norges mest kjente programledere, og han fikk sin start med UKM!

I 2001 ble Gaute kjent for hele landet, da han vant første sesong av Farmen på TV2. Han ble så reporter og programleder for ungdomsprogrammet Sone 2 på samme kanal, før han tok over som programleder for Farmen i 2004.

Det du kanskje ikke visste, var at Gaute startet sin karriere i UKM 🙂

-Jeg var med hvert år fra jeg var 15 til 21 år gammel, sier Gaute entusiastisk. To år som konferansier på lokalmønstringen i Raume, ett år som konferansier på fylkesmønstringen i Møre og Romsdal, og også konferansier på lokalmønstringen i Ulsteinvik!

I tillegg har Gaute også vært deltaker, blant annet i det han selv kaller «verdens kuleste band; Onkel Trond». I allsidig UKM-tradisjon prøvde han seg også som skuespiller og komponist. For ikke å glemme da han kom helt til landsmønstringa i Trondheim som musikalsk bakteppe til lillebrors egenkomponerte dikt.

Friheten til å prøve, og kanskje feile, på flere områder er noe av det Gaute satte mest pris på:

– UKM er et fristed hvor det er lov å gjøre alt mulig av tull og tøys uten at janteloven slår inn for fullt. Publikum er entusiastiske (særlig på lokalmønstringene), og dette kan gi en bedret selvtillit.

– Noe av det beste med UKM er at så mange forskjellige sjangrer blir blandet sammen, man går fra

tøysedans og sketsjer til hard rock med blodampuller i munnen i løpet av et øyeblikk. Du får liksom litt av alt. Og selv om UKM på ingen måte er en konkurranse, fikk jeg brynet kreativiteten. Jeg ville jo lage et innslag som BÅDE var utrolig bra og SPESIELT/RART nok til å bli sendt til landsmønstringen av juryen.

– Husker godt hvor stor motivasjon det var å ha UKM å strekke seg etter. Grunnen til at vi stifta «onkel trond», var for å komme til fylkesmønstringa. Og det klarte vi.

Selv om kreativ kløe og kulturell kapasitet som regel er de viktigste grunnene til å melde seg på, har

Gaute mange artige minner fra arrangementene.

– Husker godt at jeg aldri hadde draget på noen av de søte jentene. Husker også at jeg aldri rakk frokosten på fylkesmønstringa, og at jeg hvert år lovte meg selv at jeg aldri skulle ligge på et skolegulv igjen. Bussturene hjem fra fylkesmønstring og landsmønstring var herlige, etter en lang og slitsom helg var alle blitt utrolig gode venner. Og alle lovte å holde kontakten – noe som det selvfølgelig aldri ble noe av på grunn av stor avstand.

– Hvorfor skal ungdom melde seg på UKM?

– For å få feedback fra andre utøvere og eldre. Særlig er fylkesmønstringen og landsmønstringen

viktig i så måte. Nivået er sinnsykt høyt på mange felt. Føler man seg alene om å ha interesse for animasjonsfilm inne i en fjord, er sjansen stor for å treffe noen med samme glødende interesse på landsmønstringen. Men først og fremst fordi det er gøy og fordi du har noe du vil fortelle andre! UKM rocker!