Askil Holm

By:larmkometen fra 2002 debuterte på UKM i ’91. I 2004 var han jurymedlem. I følge Askil har UKM en viktig funksjon for unge band.

Man får spille for et større publikum som gir ny respons.

– Jeg husker jeg spilte med det første bandet mitt på debuten. Attack het det. Jeg tror vi spilte Elvis
Presley, og kanskje Knockin’ on heavens door. Det var jo råbra med de fylkesmønstringene. Kjempeartig å dra på tur og høre andre. Vi var jo med mange ganger, og fikk høre mange band som var større og bedre enn oss. Det var en inspirasjon, og kjekt å tenke tilbake på!

– Spesielt var det spennende å være med på turene. Du får sett hva folk gjør utenfor byen. Treffe andre folk, mye søte jenter. Veldig god stemning på de turene. Også er det jo et lite konkurranseelement som er litt artig!

Vinteren 2002 ble det hvisket i musikkbransjen om et nytt skudd på musikktreet i Namsos. Askil slapp EP’n ”Seven Days In The Sun” og forventningene før By:larm var store. Med rette. Kåring som årets liveartist, påfølgende platekontrakt og filmmusikk for Harald Zwart tyder på god innsats. Siden har plata ”Daydream Receiver” begeistret både kritikere og publikum, han har spilt utallige konserter og hatt med tittelsporet på filmen ”Kvinnen i mitt liv”. I 2006 turnerte og opptro han sammen med Kurt Nilsen, Espen Lind og Alejandro Fuentes, og de ga ut albumet Hallejuah Live. De vant klassen årets hit for sangen Hallelujah, under Spellemannsprisen 2006. Han har også vært i musikkjuryen i fylkesmønstringen i Namsos. Askil har for øvrig bidratt med mer enn musikk til Ungdommens Kulturmønstring. Han har jobbet med UKM Interaktiv.

– Ja, jeg var med på å drive den i to år. En slags nettavis, med informasjon om alt som skjedde på
UKM. Vi var leid inn for å jobbe med det redaksjonelle stoffet, både tekst og bilde. Det var kjempespennende å få være med og se det hele fra den sia også.

I følge Askil har UKM en viktig funksjon for unge band, utover det sosiale. Man kommer seg ut, får spille for et større publikum som gir ny respons.

-Det er ofte mye av grunnen til at man driver med musikk, at man vil at folk skal høre på. Jeg tror
det er viktig for band i starten. For å føle at det er noen vits i å fortsette. Også skal man ikke glemme at dette er et av de beste arrangementene i landet, kvalitativt sett. Det er viktig å la andre ungdommer se hva man driver med . Det er mye musikk i Norge som er alt for bra for gutterommet!