Snakk om det!

Anja Hammerseng Edin reiser rundt i Norge for å få ungdom til å snakke om identitet og seksualitet.

– De små øyeblikkene hvor folk kommer bort til meg og sier at jeg har påvirket dem på noen måte, er en bedre følelse enn å vinne et VM-gull, forteller Anja.

Med en selvsikker, men avslappet fremtoning setter håndballspiller og gründer Anja Hammerseng-Edin seg ned for å ta en prat med oss. De siste årene har hun jobbet med prosjektet Fearless, der hun reiser rundt og holder foredrag om det å utfordre seg selv.  

Hun håper på å få mer åpenhet rundt identitet og seksualitet, og snakker mye med ungdom. Anja mener det er viktig for henne som person å spørre i stedet for å svare. Ungdomstiden til Anja var preget av å kontrollere følelsene sine og å være redd for å si ting høyt. Disse situasjonene vil hun fortelle om for å få ungdom og voksne til å kunne snakke mer om det.

Hun prater med mange forskjellige mennesker, og hun merker at ungdommen i dagens samfunn er veldig forskjellige. Mange som snakker med henne har fortalt at de føler seg ensomme selv om de har 500 venner på Facebook. Mange sliter også å finne sin plass, og noen har det vanskelig med å være i den plassen de har fått. Hun kan kjenne seg igjen i mange av ungdommene sine situasjoner, og vil hjelpe dem med å forstå hvor sterke de er.

– Jeg så ofte på meg selv som et offer, men da jeg var 12 år sa en jeg kjenner til meg at det er så bra at alt som har skjedd, har skjedd med meg. For det viser at jeg er sterk nok til å takle det, forklarer Anja.

Hennes håp er å kunne forandre folk sitt syn på menneskene rundt seg. Prøve å kunne gjøre verden litt bedre, ved å være åpen om temaer ikke mange vil snakke om. Hun er glad for at folk har blitt mer åpne, og det å komme inn under overflaten hos mennesker. Det mener hun er det som gjør jobben meningsfull.

– Det å ha jobbet med Fearless endrer meg litt hver dag og styrker meg i hverdagen, forteller Anja.

Etter 10 minutter med intervju er Anja klar for å ha foredrag på scenen, og begynner å bevege seg fryktløs mot salen.