UKM møter militæret

Deltakere fikk prøve seg som ekte militær på Rena leir.

De spente deltakerne står på parkeringsplassen på Rena leir, med selve leiren inngjerdet på den ene siden, og en stor hinderbane på den andre. Skogen omfavner det delvis snødekkede leirområdet, og ekkoene fra prat og instruksjoner kombinert med fuglekvitter, skaper en frisk stemning.


I kontrast til det stereotypiske inntrykket man kan få av militæret, grunnet amerikanske tenåringsserier, var fokuset i stor grad på samarbeid og å passe på hverandre. Etter opprop og informasjon ble deltakerne kastet ut i første teambuilding-øvelse; de skulle tett i tett klare å bevege seg som en enhet.

Etter litt prøving og feiling klarte de det, og den første seieren skapte en snøballeffekt. For hver øvelse de fullførte etterpå ble stemningen og samarbeidet bare bedre og bedre. Man merket også hvordan personlighetene subtilt ble endret; den nysgjerrige og delvis usikre gjengen som hvisket og mumlet med usikre smil, smilte nå med sikkerhet og hendene enten bak ryggen eller krysset over brystet – kroppsspråket til ekte militærer.

Sterkest sammen

Etter instruktøren var fornøyd med nivået på samarbeidet i gruppene, gikk workshopen over i mer actionfylte veier – en konkurranse i hinderløypa. Gjengen ble delt inn i to grupper før de fikk vite konkurransens natur: Man kunne ikke gå videre til neste hinder før alle på laget var over.

Dermed var fokuset igjen på samarbeid, og instruktøren minnet alle på at et lag kun er like sterkt som det svakeste leddet. Da konkurransen startet ble disse visdomsordene plutselig virkelighet, og man så hvor viktig samarbeid var for fremgang. Det laget som alltid heiet på hverandre, stilte opp for de som slet, og støttet de rundt seg, gjorde det veldig bra. Denne gode stemningen ble også hengende igjen lenge etter konkurransen var fullført.

Angrer ikke

På veien fra hinderbanen ble vi kjent med en av årets deltakere, Camilla Almes (20) fra Hamar. I år deltar hun med ukulele-spill og sang, og valgte å bli med på militærleiren grunnet en interesse for militæret som alltid har vært der. Hun er ei aktiv jente og synes militæret virker spennende – spesielt på grunn av søsteren hennes.

Søstera mi er i militæret og jobber der, så jeg har alltid
hørt mye spennende fra hu, sier hun med et smil.

Hun angret ikke på at hun valgte å dra på Rena leir selv om hinderbanen var krevende. Hun kan fortelle at det var som forventet, og ikke minst kjempegøy.

Camilla Almes forserer et hinder i løypa.

Se alle bildene på Flickr!

 

Tekst: Amanda Straume
Foto: Marielle Bertheau

Amanda Straume
Tekst
Marielle Bertheau
Foto