Workshops – info

UKM handler om å lære noe nytt, vise frem det man kan, og møte andre som er interessert i det samme som en selv. Velkommen til workshop!

Workshop-påmeldingen er stengt. Dersom du ikke har meldt deg på noe, er det fortsatt mulig å bli med der hvor det er ledige plasser. Informasjon om dette vil bli gitt på festivalen.

Under følger en oversikt over de forskjellige workshopene. Alle vil foregå på Kulturhuset Husnes både 21. og 22. april 10:00-12:30, dersom det ikke står noe annet i tittelen. Workshopene som går begge dager, har samme innhold begge dagene – du må derfor velge ulike workshops lørdag og søndag.

Det vil være spesielle workshops for konferansierer, media, kunstdeltakere og deltakere som skal opptre med husband. Les mer om det nederst på denne siden.

Dersom du ikke ønsker å delta på workshop, vil det være sosialt opplegg i Ungdomsklubben på Kulturhuset.


Workshopen Mestring utgår på grunn av sykdom.

Scenekamp
I scenekampworkshopen introduseres deltakerne for ulike triks og teknikker som brukes i film og teater for å få slåsskamper til å se ekte ut. Vi ser på hva som er viktig å huske på for å få triksene til å se mest mulig realistiske ut og setter sammen våre egne slåsskamper.

I scenekamp har vi stort fokus på sikkerhet og god teknikk, det skal se vondt ut, men ikke være det. Vi lærer triks som f.eks. slag, spark, lugging og nakkevriding. Vi ser også på hvordan man kan ”slå hverandre ned” med ulike objekter. Dette er en workshop som skal passe for alle. For å få scenekamp til å se realistisk ut kreves det en del trening på timing og teknikk. Gjennom workshopen får deltakerne en god innføring i dette, og så jobber vi så godt vi kan med den tiden vi har til rådighet. Det viktigste er å lytte til instruktøren og hverandre, og ha det gøy!

Dette blir en fysisk workshop, så det er viktig at deltakerne har på klær som det er lett å bevege seg i. Ønsker du å gå i shorts og t-skjorte går det fint, men det kan være lurt å også ha med genser og bukse/tights, siden det kan bli en del (kontrollert) falling. Joggesko/innesko er fint å ha, vi kommer også til å jobbe mye barbeint, så om du blir fort frossen på beina er det lurt å ha med noen varme sokker å ta på underveis. Husk også drikkeflaske!

Workshopholder:
Lina Taule Fjørtoft kommer fra Bergen og er 24 år gammel. Hun er utdannet skuespiller, har medvirket i flere produksjoner ved Den Nationale Scene og jobber også med å lage teater selv. Lina var selv en ivrig deltaker på UKM og gleder seg til å holde scenekampworkshop.

 

Afrikansk dans
Afrikansk dans er for alle – uten prestasjonskrav. Det aller viktigste er gleden og energien vi får av å danse!

Workshopholder:
Simba Fulukia. Simba har jobbet som danser i Carte Blanche i flere år, og har en bachelorgrad i moderne og samtidsdans fra Kunsthøgskolen i Oslo.

 

Kunst
Vi lager masker. Masker har blitt anvendt siden oldtiden, og brukes både til praktisk og seremoniell bruk. Masker skjuler det ekte ansiktet og representerer dermed noe falskt og overfladisk, samtidig som det tydeliggjør og overdriver maskene menneskelige trekk på en måte det normale ansiktet ikke kan. Masker har vært brukt til å framstille det guddommelige, det demoniske, det avskyelige og det latterlige. Vi ser på ulike maskeuttrykk, og hvordan man kan bruke enkle materialer til å skape noe nytt.

Workshopholder: Karin Bøe. Karin har lang utdannelse innen tegning, maling og tekstil, og er opptatt av komposisjon og uttrykk.

 

Marimbaband
Have a great time learning some joyful African Marimba tunes in our workshop! We promise to deliver a nice and fun experience for you while learning colourful songs from Southern Africa. You will get to experiment different melodies on our marimbas straight from Zimbabwe as well as some drumming, whatever you prefer 🙂

This is a very popular activity among people who want to get together and enjoy music in groups. No musical experience required whatsoever!

Wondering what Marimba music is? Check out this video.

Workshopholder:
Maurício Weimar. Maurício er opprinnelig fra Brazil, og spiller flere instrumenter. På Kulturskulen i Kvinnherad instruerer han blant annet i Marimbaorkester.

 

Tekst
Tekst kommer i mange former – enten det er en sang, et manus, slam poetry eller en novelle. Vi lærer litt om skriving, dramaturgi og hvordan man skaper troverdige karakterer. Vi gjør et par praktiske øvelser, og tester ut hvordan man kan trene på å observere og legge merke til ting rundt seg som man ellers ikke legger merke til. Hvordan man kan bruke inntrykk og erfaringer fra verden rundt seg? Til slutt snakker vi om formidling, og hvordan man kan kombinere ulike uttrykk for å forsterke budskapet.

Workshopholder:
Anders Totland er forfatter, kokk, organist og journalist. Han har gitt ut flere kritikerroste romaner for barn og unge.

 

Formidling på scene – kun søndag!
Uansett om vi skal framføre en sang, et dikt, en dans, en gitarsolo eller et teaterstykke, så er målet vårt det samme: Vi vil vekke publikums oppmerksomhet og gi dem muligheten til å forstå og tolke innholdet i det vi framfører. Vi vil dele vår begeistring for det vi driver med, og gi publikum en opplevelse de vil huske lenge.

I sceneformidlings-workshopen skal vi først og fremst ha det gøy. Gjennom leker og øvelser skal vi skru opp vår egen energi, og trene på hvordan vi bevisst kan fokusere og disponere denne energien når vi står på scenen, ut fra hva det er vi vil formidle. Vi går gjennom viktige prinsipper i sceneformidling, og trener på disse.

I tillegg får hver enkelt deltaker mulighet til å øve foran de andre. Du kan framføre enten utdrag av ditt UKM-innslag, eller en kort tekst du får utdelt på kurset, og få tilbakemelding på hva du allerede gjør utmerket og hvordan formidlingen kan bli enda bedre.

Workshopholder:
Eli Hårklau. Eli er teaterlærer på Sunnhordland folkehøgskule. Hun har studert drama, teater og musikk ved NTNU og DMMH i Trondheim samt ved Northumbria University i Newcastle og liker å jobbe med både teater, performance og musikk.
Hun har hatt mange forskjellige roller i teaterproduksjoner og har erfaring som skuespiller, manusforfatter, regissør og produsent.


Spesielle workshops for deltakergrupper

Husband
Deltakere som skal opptre med husband, skal den dagen de skal opptre, også delta på generalprøve med husbandet. Den dagen de ikke skal opptre med husbandet, kan de delta på workshop.

Workshopholder: Henrik Nesse. Henrik er utdannet faglærer i musikk, og holder på med masteroppgave i kreative fag og estetiske læreprosesser. Han er trommeslager, og spiller alt fra jazz til metall. Henrik er kapellmester for husbandet.

 

Media 
Deltakere som er mediadeltakere, eller som vil jobbe som mediadeltakere under festivalen, vil få en egen media-worshop både lørdag og søndag 10:00-23:30. Filmskapere og kunstnere vil få tilbud om å delta som media under festivalen.

Workshopholder: Severin Eskeland, som skal lede Media-gruppen under festivalen. Severin er filmregissør og skuespiller. Han har deltatt på flere filmfestivaler med kortfilmer, jobbet som fotograf og videojournalist i NRK, og debuterte med sin første kinofilm i 2009: skrekkfilmen «Snarveien». Han også som lærer ved Stord Videregående.

 

Konferansierer – kun lørdag
Konferansierene vil lørdag få en egen workshop med Eli Hårklau, der de forbereder seg til hva de skal gjøre under festivalen. Søndag kan konferansierene delta på en annen workshop. Les mer om Eli Hårklau over!

 

Kunstutflukt – kun lørdag
Kunstdeltakere får tilbud om å dra på en egen utflukt etter kunståpningen lørdag, ca kl 16:30. Utflukten vil være til Sunnhordalnd Folkehøgskule, der de vil få delta på en egen workshop. Dette er i tilllegg til den ordinære workshoptiden tidligere på dagen. Det er viktig at man tar med tøy man ikke er redd for å få maling på!

Workshopholder: John Cunningham er fra England og er utdannet ved Roehampton Institute, London. Han er en reflektert og dyktig billed- og gatekunstner. Ved siden av å undervise på Sunnhordland folkehøgskole, jobber han aktivt som kunstner og har stadig utstillinger i Norge og England. Videre er han kjent som en dyktig gatekunstner.