Workshops

UKM handler om å lære noe nytt, vise frem det man kan, og møte andre som er interessert i det samme som en selv. Velkommen til workshop!

Forhåndspåmeldingen åpnet 22. mars, og stengte 2. april. Dersom du ikke har meldt deg på noe, kan du melde deg på workshops med ledige plasser i infodesken på festivalen.
Under er en oversikt over de forskjellige workshopene. Alle vil foregå på Oseana Kunst og Kulturhus kl 10:00-12:30, med unntak danseworkshopen som vil være i lokaler i nærheten. Deltakere møtes på Oseana uansett, og blir fulgt til rett sted av Unge Arrangører.

Workshopene som går begge dager, har samme innhold begge dagene – du må derfor velge ulike workshops lørdag og søndag.

Det vil være spesielle workshops for konferansierer, media, kunstdeltakere og deltakere som skal opptre med husband. Les mer om dette nederst på denne siden.

Dersom du ikke ønsker å delta på workshop, vil det være sosialt opplegg i Vognhallen (like ved Oseana), satt opp av Unge Arrangører.


Graffiti – lørdag og søndag:
Graffiti kunstnerne Branded og MaClash vil holde workshop hvor deltakerne kan lære ulike tekniker innenfor graffitikunst. Begge har det siste året holdt flere workshop, da deriblant under Drop-in Fellesverket i regi av Røde Kors, trykk og merch hos U82 sin åpen jam ved flere anledninger, live under Nesten-festivslen, åpen vegg Park Jam, kurs hos Oseana under Ufest, både utstilling og live sprying hos Madam Felle, åpen vegg hos Fysak under BSB jam vol 2, med mer. Snart vil også YAS Garasjen, som i regi av Bergen kommune er et kreativt verksted for barn og unge med fokus på Graffiti, åpne opp igjen hver torsdag ettermiddag.
Kurset har plass til kun 20 personer og dette ved forbehold om at deltakerne er fokusert og følger med på instrukser de får. Vi gleder oss!

Workshopen holdes i garasjen – ta på klær du ikke er redd for, som også er varme nok!

Brandon og Marie

Låtskriving – lørdag og søndag:
Odd Martin Skålnes, aka O. Martin, er en bergensbasert produsent, låtskriver og artist. De siste årene har han både produsert og skrevet musikk sammen med internasjonale suksesser som Aurora og Sigrid. Odd Martin er gitarist og låtskriver i bandet Strange Hellos og har også sitt eget soloprosjekt.

Odd Martin vil guide deltakerne gjennom ulike framgangsmåter for å komme i gang med å skrive en låt, lære bort metoder for å gjøre ferdig låt-idéer og hvordan utvikle disse idéene til å bli gode låter. Ønsker du å få ny inspirasjon og bli veiledet i hvordan heve kvaliteten på låtene dine? Da er dette workshopen for deg!

Odd Martin Skålnes

Dans – lørdag og søndag:
Vårin Halhjem har et brennende engasjement for urban/hiphop, og har vært med på mye gøy av shows, flashmobs og workshops. Hun har vært fast instruktør for både barn og ungdom ved Tag the Floors Dansestudio, og var i 2017 en del av B`Hiphops elitegruppe Schangstyle. I 2015 deltok hun sammen med elever fra Tag the Floors på Gullruten. Hun har også stilt med elever som dansere på scenen med Henrik og Emma Noor, flashmobs for ulike show mm. Workshopen vil være middels nivå, med rom for utfordring. Det vil være fokus på både koreografi og freestyle.

Vårin Halhjem

Formidling – lørdag og søndag:
Ingrid hadde workshop innen formidling på UKM-festivalen i Hordaland 2017, og er nå tilbake etter ønske fra deltakerne! Uansett hva du skal gjøre på en scene, vil dette være gode tips og triks å få med seg videre.

Formidling: Hva ligger i begrepet? Hvordan får vi frem uttrykket i det vi fremfører, hva enn det er? Hva vil det si å kommunisere fra scenen, og eie publikum? Obs: Det er også en egen workshop innen skuespillerteknikk som kun går søndag. Se workshopen to hakk under.

Ingrid Frivold spiller trompet i en rekke band, blant annet det spellemannsvinnende Beglomeg, Frank Znort Quartet og performance-gruppa Mimir. Hun har jobbet ved barneteatre i Oslo og har også spilt med korps som Oslo Brass Band og Luftforsvarets Musikkorps.

Ingrid Frivold

Scenekamp – kun lørdag:
I scenekampworkshopen introduseres deltakerne for ulike triks og teknikker som brukes i film og teater for å få slåsskamper til å se ekte ut. Vi ser på hva som er viktig å huske på for å få triksene til å se mest mulig realistiske ut og setter sammen våre egne slåsskamper.

I scenekamp har vi stort fokus på sikkerhet og god teknikk, det skal se vondt ut, men ikke være det. Vi lærer triks som f.eks. slag, spark, lugging og nakkevriding. Vi ser også på hvordan man kan «slå hverandre ned» med ulike objekter. Dette er en workshop som skal passe for alle. For å få scenekamp til å se realistisk ut kreves det en del trening på timing og teknikk. Gjennom workshopen får deltakerne en god innføring i dette, og så jobber vi så godt vi kan med den tiden vi har til rådighet. Det viktigste er å lytte til instruktøren og hverandre, og ha det gøy!

Dette blir en fysisk workshop, så det er viktig at deltakerne har på klær som det er lett å bevege seg i. Ønsker du å gå i shorts og t-skjorte går det fint, men det kan være lurt å også ha med genser og bukse/tights, siden det kan bli en del (kontrollert) falling. Joggesko/innesko er fint å ha, vi kommer også til å jobbe mye barbeint, så om du blir fort frossen på beina er det lurt å ha med noen varme sokker å ta på underveis. Husk også drikkeflaske!

Workshopholdere:
Lina Taule Fjørtoft kommer fra Bergen og er 25 år gammel. Hun er utdannet skuespiller, har medvirket i flere produksjoner ved Den Nationale Scene og jobber også med å lage teater selv. Lina var selv en ivrig deltaker på UKM og gleder seg til å holde scenekampworkshop.
Oda Holmvik Bredvold er 25 år, fra Sandnessjøen i Nordland. Oda har et år fra skuespillerutdanninga i Verdal, er aktiv i frigruppa TeaterFolk og Studentteatret i Bergen. Hun er også kurset i klovn, og studerer for tiden ved Kunstskolen i Bergen på sitt siste år.

Skuespillerteknikk – kun søndag:
Ønsker du å lære mer om hvordan du kan nå frem med budskapet ditt til publikum? Eller har du egentlig tenkt over hva du vil formidle til publikum? Trenger du tips til hvordan du kan bli tryggere på scenen?

Vi ser på enkle teknikker innenfor skuespill og formidling. Hvordan du kan spille en annen, skape spenning, og hvordan du får du liv i en skrevet tekst.  Vi jobber med karakterarbeid, improvisasjon og teksttolking, og blir kjent med noen lure tips og triks fra teaterverden.

Det er ønskelig at deltakernese har på seg bevegelege klær og har med seg vannflaske.

Velkomne til en kreativ og spennende workshop!

Lina Taule Fjørtoft kommer fra Bergen og er 25 år gammel. Hun er utdannet skuespiller, har medvirket i flere produksjoner ved Den Nationale Scene og jobber også med å lage teater selv. Lina var selv en ivrig deltaker på UKM og gleder seg til å holde scenekampworkshop.

Lina Fjørtoft. Foto: Andreas Roksvåg

DIY-musikkvideo – kun søndag:
Hva skal til for å lage en musikkvideo som ser bra ut? Det viktigste å tenke på når man skal lage film på lavbudsjett er at man begynner i riktig ende. Istedenfor å se for deg hva du helst vil ha – se på hva du faktisk har. Noen ganger må alt planlegges nøye, andre ganger funker det best å ta ting på sparket. Vi tar en gjennomgang av hvilke verktøy du trenger for å lage musikkvideo på nullbudsjett og ser på eksempler på musikkvideoer som har blitt laget på både lite tid og penger.

Gunnbjörg Gunnarsdottir er en selvlært filmskaper og regissør, som har laget en rekke musikkvideoer, og hadde premiere på hennes første spillefilm i høst som ble laget uten støtte.

Gunnbjõrg Gunnarsdottir


De følgende workshopene er kun for spesielle deltakergrupper. Les informasjonen nøye for å se om det er noe du skal delta på.

Husband-workshop:
Obligatorisk og kun for workshopdeltakere.
Deltakerne som skal opptre med husband lørdag, skal også delta på generalprøve med husbandet i workshoptiden lørdag.
Deltakere som skal opptre med husband søndag, skal også delta på generalprøve med husbandet i workshoptiden søndag.

Den dagen du ikke skal opptre med husbandet, kan du delta på en annen workshop.

Mediaworkshop:
Obligatorisk og kun for media-deltakere, lørdag:
Alle mediadeltakere møtes for en workshop der man får en generell innføring i flerkamera. Deretter deler vi oss i grupper basert på det man deltar som (flerkamera og foto/videoredaksjon). Vi blir kjent, og planlegger hvordan vi skal jobbe under festivalen.

Søndag kan man delta på en ordinær workshop.

Konferansierworkshop:
Obligatorisk og kun for konferansier-deltakere, lørdag:
Eirik Søfteland er som kjent hardrocker og entertainer fanget i samme kropp! Han er òg selvutnevt tytepølse og for anledningen mentor for de unge konferansierspirene. Med sin scenetrygghet, kreativitet og sitt gode humør, er han klar for å gi kidsa all sin støtte!

Søndag kan man delta på en ordinær workshop.

Eirik Søfteland

Kuratorworkshop:
Obligatorisk og kun for kunstdeltakere, lørdag:
Under denne workshopen vil kurator Jørgen Larsson først gå gjennom konsepter og tankegang rundt kuratering.

Vi går gjennom forskjellige løsninger for kunsten som deltagerne har laget. Skal utstillingen være tematisk, en historiefortelling, eller formet estetisk/teknisk? Vi blir sammen enige om den beste løsningen. Deretter henger vi opp og stiller ut kunsten, før vi lyssetter.

Denne workshopen vil vare lenger enn de andre – til ca 13:30.

Jørgen Larsson er utstillingskoordinator ved Oseana. Han er utdannet pianist og har en master fra Kunstakademiet i Trondheim. Utenom hans kunst- og musikkpraksis, har han startet og ledet to nyskapende institusjoner i Bergen, BEK (2000) og Lydgalleriet (2007). Gjennom Lydgalleriet kuraterte han mer enn 40 utstillinger i perioden 2007-2013.

Søndag kan man delta på en ordinær workshop.