21 år med UKM

Mens noen deltar på fylkesfestival for første gang, har andre livslang erfaring fra UKM. Hva gjør at noen kommer tilbake gang etter gang?

Tekst: Kari-Louise Morgan

Thomas Hildonen var deltaker på UKM før første gang som 12 åring. 21 år senere sitter han i fagpanelet og har deltatt i flere titalls mønstringer. Selv har Hildonen mistet tellingen over antall lands-og lokalmønstringer hvor han har deltatt, og han har vært alt fra workshop-holder til reiseleder. Utenom UKM jobber han også som musikklærer på en ungdomsskole. Hva er egentlig drivkraften hans?

– UKM er et eget lite nettverk hvor det er god stemning der folk tar vare på hverandre, heier på hverandre og får være seg selv. Det er mye intern moro. Eksternt rekrutterer UKM også til det profesjonelle livet for lys, lyd, kunst og scene. Det tar vare på det sosiale og samtidig det profesjonelle, sier Hildonen.

 

Dynasty Crew

Foto: Jonas Urang Andersson

Ikke bare er UKM en plass for å møte nye venner, men også for å skape nye minner. Thomas Hildonen mener selv at noen av de beste minnene i livet hans er fra UKM. Som 17-åring var han i Trondheim, da noen av deltakerne ragga sammen med reiselederen rundt i byen, med «dirty Oppland-musikk» midt i sentrum. I de senere årene har han selv vært reiseleder og hatt fine turer med deltakerne sine.

 

Foto: UKM Media

– Det mest spontane jeg har gjort er da jeg var deltaker og spilte i band. På en mønstring bestemte vi oss i siste liten for å ha på oss kjole, hele bandet. Så dro vi inn noen snøskuffer på scenen. Det var helt uten mål og mening, men vi endte opp med kjoler og snøskuffer. Det er typisk UKM-mentalitet å bare gjøre det, sier han glisende.

Som leder i fagpanelet kan han fortelle at han fortsatt husker hvordan det var å selv være deltaker, og hvordan det føltes å se ut i salen og på fagpanelet som satt de.

– Men vi må prøve å glemme det. Vi gjør bare en liten kontorjobb, og er nesten irrelevante. Det er bare en liten jobb med å skille ut og sende folk til Landsmønstringen.

 

Det viktigste er å være tilstede og ha kontakt med sitt publikum, så rett og slett drit i fagpanelet

oppland
sak