Det er her det skjer!

De aller fleste kommer på UKM-festival med ferdige innslag, men noen uheldige sjeler har ikke denne luksusen. Ikke tro at de henger med hodet av den grunn!

På Finnsnes, I fjerde etasje, sperret inne bak tidslåste dører og nedrullede persienner, der sitter de. De utvalgte få. De ungdommene som med stolthet kan si at å være på snapchat, instagram, faccebook og på youtube, på mobilen og på pc en hel helg, er å være på jobb. På UKM Media på fylkesfestival. Men det er så mye mer enn det!

Det er løping i trapper og korridorer med videokamera på skuldra og kamera dinglende bak ryggen, mikrofoner med og uten batteri, og linser og blitzer og pc og kamerastativ og ladere og minnekort man ikke finner før egentlig er litt for sent. Du får henge med artister, jury, arrangører, reiseledere og gjester fra både inn og utland. Du blir virkelig godt kjent med dine med-mediafolk, det er bloopers, vafler, kaffe, vafler, energidrikker, vafler, søvnløse netter, vafler, latterkramper, vafler, HI-HA-HO, vafler og vafler. Det er så full fart som du orker (og litt til) fra morgen til kveld – og ingen dag, ingen festival er lik.

UKM media består av flere flerkameracrew som sørger for å livestreame hver forestilling, en redaksjon med fotografer, journalister og videofotografer, av snap-helter og instaeksperter. Redaksjonen produserer reportasjer, korte videoreportasjer, bildeserier, scenefoto og backstagefoto, snapper, lager instamoment og fine storier, publiserer på alle de aktuelle sosiale medier. På UKM er det opp til deltakerne hva som blir produsert. Det er lov å prøve og feile, og du får god veiledning underveis, og sist men ikke minst, du skaper et godt nettverk videre. Men dette er kun på lokalt nivå, på landsfestival er det enda flere oppgaver. På det lokale nivået får du prøve deg på flere oppgaver for å finne ut hva du liker best, mens på landsfestivalen er det mer spesialisert, og du velger hva du ønsker å drive med.

I år har vi i Troms vært så heldig å få besøk av Martha fra UKM media nasjonalt. Martha Linnea Pukallus har arbeidet med tekst, foto og video før og etter UKM, og mener at det har henne gitt muligheten til å jobbe mer i retningen hun vil. Det har dannet en plattform og gitt henne selvtillit. Hennes første inntrykk av UKM var at det virket litt kjipt og kjedelig, så da hun fikk tilbud om å være med som scenefotograf på fylkesmønstringen i Sogn og Fjordane var hun usikker på om hun skulle takke ja.

Men heldigvis sa Martha ja, og etter første gang på UKM var hun så heldig å bli plukket ut til landsfestivalen. Etter det har det bare gått slag i slag, og de siste tre årene har hun vært med på flere prosjekter gjennom UKM. Hun har fått sjansen til å oppleve mer av Norge, møte nye folk og få venner for livet. Hennes beste tips er å være interessert og engasjert i det man gjør på både mønstringene lokalt, og på fylkesfestivalene. Engasjement og evne til å arbeide selvstendig er veldig viktig! Og hvis du går inn på ukm.no/troms, så kan du lese og se alle de sakene vi har arbeidet med denne helga. Nyt!

Leo Andreassen 00

helena.olsen.osvoll
Tekst