Minner på avveie

Hedda Marie Mattila har laget et kunststykke inspirert av bestemorens sykdom.

Se for deg at noen i din egen familie ikke husker hvem du er. Se for deg at du må se noen du er glad i stressa og forvirra fordi de ikke husker hvor de er, hva de gjør eller hvem som er rundt dem. Se for deg å vokse opp med noen og vite at denne personen kommer til å glemme deg veldig snart.

Dette er noe 13 år gamle Hedda Marie Mattila fra Storfjord går gjennom. Bestemoren hennes fikk diagnosen Alzheimers ett år før hun ble født og har fra tidlig alder visst at det kommer til å bli vanskelig å knytte et sterkt bånd med bestemoren. Alzheimers er den vanligste type demens og utgjør cirka 60% av all demens.

Det er en spesiell tanke å gå rundt med at du aldri har møtt bestemoren din frisk, og det har vært en tung prosess å se henne glemme familien sin mer for hver gang de møtes. Til tross for at det har vært vanskelig har det å vokse opp med å måtte presentere seg selv og forklare hvem hun er gang på gang, og til tider nytteløst, har det gitt henne mye innsikt og lærdom. Hedda har tenkt mye på hvor stressende det må være å konstant glemme hvor man er og skal, samt å knapt huske hvem en selv er. Fordi hun visste nettopp dette hadde hun lyst til å lage kunststykket om Alzheimers.

Det har ikke vært en dans på roser å lage dette bildet, det er mange måter å uttrykke denne sykdommen og de pårørende, men hvordan hun skulle gjøre det var enda et sentralt spørsmål. Etter mye fundering på hva hun skulle finne på, fant hun et maleri på internett som skildret nettopp Alzheimers og dette vekket fantasien til å skulle lage sin egen versjon. Hedda startet med å lage et hode av lag på lag med pappmasje, malte det til den fargen hun ville ha og gikk ut og samlet kvist. Hun hadde nå en klart visjon av det hun skulle lage, nå mangler det bare å sette det sammen. Minnene stikker ut av hodet i form av kvist med noen oransje blader på. Slik viser Hedda Marie på en sterk og forklarende måte hvor mye man kan glemme.

Det er for tiden stort fokus på ungdommens engasjement, men dette er ikke første gang Hedda har tatt opp viktige temaer i kunsten sin. Kunsten hennes har prydet utstillingsrommet i UKM Finnsnes hele 4 ganger med diversje stikk til dagens samfunn og problemer. I fjor lagde hun et fiskehode som stakk opp fra et hav med søppel, med navn 2050. Året før ble det fokus på kroppspresset hvor hun hadde stukket sprøyter inn panne og lepper i et hode hun hadde laget, med navn: Perfekt?.

Dette er tydelig ei jente med stort engasjement for samfunnet, fremtiden og mye kunnskap og et like stort talent.

HMM

Bettina Hemstad
Tekst
Fredrikke Reiersen
Foto
Erlend Wtihammer - Ekerhovd
Foto