UKM – Behind The Scenes

Bak UKMs kulisser finnes det nøkkelpersoner som stille danner selve grunnmuren og reisverket i hele festivalen.

UKM-deltagerne er i søkelyset og arbeidene deres henger på veggene, står i spotlight på scenen og er lyden i forsterkerne i kulturhuset denne helgen. Men bak kulissene finnes det nøkkelpersoner som stille danner selve grunnmuren og reisverket i hele festivalen. Unge produsenter, sceneteknikere, konferansierer, sekretærer, filmfolk og mediaarbeidere jobber beinhardt for at ungdommen skal få skinne.

Sceniske arrangører

Produsent Aleksander Instanes Markussen (17) står bak roret på dagens siste forestilling. «Oppgaven er jo ansvaret for hele sceneforestillinga,» sier Aleksander. Et ansvar som innebærer å passe på at deltagere møter opp til rett tid, at lys og lyd blir som ønsket og at det som trengs av mikrofoner, instrumenter og rekvisitter finnes på scenen. Det er Aleksander som fordeler og dirigerer disse oppgavene mellom scenearbeiderne, arbeidere viss rolle han har god kjennskap til. Fredag kveld jobbet han nemlig selv som scenearbeider: «Du får beskjed av produsenten også gjør du det den sier.». Han har også forståelse for deltagerneses behov, årets UKM markerer hans syvende år som deltager.

Tekniske arrangører

Isak Fossland (18) har vært med på å arrangere UKM i 6 år. Som lystekniker rigger han utstyr i forkant av arrangementet og passer på at alt er oppe og går. Han sørger for at det som skjer på scenen er synlig og er med på å skape det helhetlige kunstneriske utrykket. Isak må være tilstede under både forestillinger og tekniske prøver. Det er en hektisk jobb og han må alltid være litt på tærne: «Det er jo en utfordring, men det er selvsagt artig også,» sier Isak.

Konferansier

En av årets konferansierer er Ingeborg Gjerdrum Foshaug (17), for tredje år på rad. Ingeborg presenterer deltagerne før de kommer på scenen, men bak ligger det mye arbeid. Manuset blir utviklet i tett samarbeid med deltagerne og Ingeborg bruker tid på å sette seg inn bakgrunnen til hver enkelt og innslaget de skal framføre. Det viktigste for henne er å legge et godt grunnlag for opptredenene og å få deltagerne til å føle seg trygge. «Jeg elsker det!» sier Ingeborg om jobben.

Logistikk / sekretariat

Angelica Gangsås (17) og Sara Kjerstad (14) sitter begge i sekretariatet. Sekretariatet fungerer som en type knutepunkt og viderefører beskjeder mellom scene, deltagere og greenroom. Ved starten av festivalen sjekker de inn deltagere og deler ut festivalarmbånd. Dersom noen ikke møter til lydprøve eller forestilling er det de som har ansvar for å kontakte dem. Angelica og Sara sier det er en spennende jobb, til tross for en del dødtid. «Det er litt morsomt når folk ikke kommer på lydprøvene for da har vi i hvert fall noe å gjøre,» sier Angelica. «Også er det masse nye folk,» legger Sara til.

Flerkameraproduksjon

Til vanlig jobber Robin Richardsen i NRK, men denne helgen er han veileder for flerkameragruppen, de som står bak alt av live-streaming. «Jeg syns det er veldig fint at så mange som mulig kan prøve seg på nettopp flerkamera. UKM en ypperlig mulighet for der er det alt fra teater, musikk, dans – man får prøve seg på alt,» sier Robin. Han har et samarbeid med forskjellige skoler som tilbyr mediefag. Flerkameragruppen filmer scenen fra flere ulike vinkler, og dette blir klippet sammen og sendt på direkten. Live-streamene gir også de som ikke kan møte opp mulighet til å se opptredenene. I løpet av en helg blir streamene sett i gjennomsnitt 1000 ganger. Alt er direktesendt, inkludert alle eventuelle feil de begår, og som Robin sier: «Sendt er glemt».

UKM-Media

UKM-Mediagruppen står blant annet for videoproduksjon. John-Aage Hamvik (16) filmer deltagere på scenen, at de blir intervjuet, og klipper det så sammen til videoreportasjer. «Jeg syns jobben er trivelig. Det er et veldig godt samfunn rundt meg og alle er veldig hjelpsomme,» sier John-Aage. Ved å produsere video sørger han for å skape et media som kan formidle noe annet enn hva tekst, bilde og korte videosnapper kan.

John-Aage Hamnvik

Mia-Eline Wille-Kviteberg (16) er også en del av mediateamet. Hun er det hun selv kaller en mediapotet. Hjemme på lokalmønstringen er hun medieansvarlig, men nå i helgen har hun jobbet med både reportasjeskriving og filmlaging. «Helt herlig! Vi er som en stor familie. Man lærer masse nytt samtidig som man får nye venner,» sier Mia Eline om det å jobbe sammen med resten av mediagruppen.

Lilli-Anne Moldstad (19) har jobbet med sosiale medier og video på årets festival. Hun har tidligere jobbet med media i loalmønstringen hjemme. «Her er det litt mer profesjonelt. Det er utfordringer på en helt annen måte,» sier hun. Selv om hun noen ganger føler at hun mangler erfaring i enkelte situasjoner, sier hun at hun får brukt kreativiteten sin på en helt unik måte og at man får mulighet til å skape noe skikkelig bra. Videoene hennes bidrar til å få ungdommen til å føle seg sett og er med på å bevare minner hos deltagerne.

 

Kort sagt, UKM er mye mer enn sceneopptredener og kunstutstillinger. Uansett hva du er interessert i eller god på, er det plass til og behov for deg i UKM!

Erlend Wtihammer - Ekerhovd
Foto
Anna Sødahl
Tekst