Improteater på fylkesfestivalen

Improteater er en dramaform der man ikke bruker manus eller planlagt tale under forestillingen.

Man har gjerne noen retningslinjer eller begrensninger som gjør det enten vanskeligere eller lettere.
Det handler om å være tilstede i situasjonen og reagere raskt. Det sies også at man ikke kan gjøre noe galt, men hvis det skjer under en forestilling så er det bare å være rask og gjøre det om til en positiv ting. Der kan det ligge noen humoristiske gullkorn.

På UKM fylkesfestivalen i år fikk vi med oss Fredrik Jakobsen som spesialiserer seg på akkurat dette. Han var med å opprette improgruppa Bare Flaks som aktivt har show i Kristiansand.


Fredrik Jakobsen instruerer

– Bare Flaks er en seriøst tullete gruppe som driver med improvisert teater, forteller Fredrik.

Gruppen har fått tildelt ulike priser som Improstipendet i 2013 fra Norsk amatørteaterforeningen og vært norgesmestre i teatersport 2013.
Vi er svært glade for å få med en så flink mentor til fylkesfestivalen.

Veldig mange tror det gjelder å tenke utenfor boksen, sier Fredrik, men han mener at det er mer riktig å tenke ”innenfor boksen”. Du har allerede en vanlig situasjon å presentere, men man velger bare ett nytt perspektiv på gjenfortellingen. Det samme kan du se i for eksempel stand-up komedie.

– God humor trenger ikke å komme fra morsomme folk, sier Fredrik.

I det legger han at man ikke trenger å prøve å være morsom i improteater, men at humoren kommer mer av seg selv. Personlig ønsker han minst mulig forberedelse før et show, det er da det virkelig er improvisasjon.

Hva er personlig mest lærerikt for deg med improteater?
– Drama er bra for folk, i den forstand at det trener deg i sosiale settinger og i kontakt med andre folk. Det syntes jeg er veldig bra, forteller Fredrik.

Hvis du er interessert i improteater, eller ønsker å lære mer om det, så åpnes det et improkurs på Knuden i Kristiansand.