UKM Voss er endelig i gang – mestring, samarbeid og vennskap

UKM Vestland fylkesfestival er endelig i gang, og her på Voss kryr det nå av ivrige og litt nervøse ungdommer som er spent på hva den kommende helgen har å by på. 

UKM Vestland fylkesfestival er endelig i gang, og her på Voss kryr det nå av ivrige og litt nervøse ungdommer som er spent på hva den kommende helgen har å by på. 

Til sammen skal flere titalls ungdommer mellom 14 og 20 år vise frem talentet sitt på UKM fylkesfestivalen for Voss. Men med fylkesfestival kommer også nøye planlegging og gode forberedelser. Noen av de som drar i snorene bak kulissene, er artistvertene Aurora Mvuka (17) og Damaris Makon (18) fra Bergen. 

Deres jobb er å lede artistene fra backstage til scenen. Den arbeidsoppgaven er lettere sagt enn gjort. 

– Det var mye planlegging i forkant av fylkesfestivalen. Vi måtte blant annet lage et skjema for når alle artistene skulle fremføre. Men av og til finner vi ikke artistene, og noen trekker seg. Da blir det ofte litt kaos, sier artistvert Mvuka. 

Nyttig erfaring

 Heldigvis har både Mvuka og Makon vært med på UKM ved flere anledninger. Også da jobbet de som artistverter. Men til tross for tidligere erfaring, er begge enige om at de alltid lærer seg noe nytt for hver gang de er med. 

– Den første gangen jeg var med på UKM var i 2020, og jeg liker at jeg alltid får erfare og lære noe nytt. Det er nyttig lærdom som vi kan ta med oss inn i arbeidslivet når vi blir voksne. I sommer skal jeg jobbe for Bergen Live, så da kan jeg ta med meg noe av det jeg lærte her på UKM inn i neste jobb, sier Mvuka. 

Det kan Makon skrive under på. 

  Vi lærer av hverandre 

Flere av ungdommene som er påmeldt til UKM har forskjellige roller. Noen skal gjerne opptre eller vise frem kunsten sin, andre skal styre lyd og lys. Men til tross for de mange forskjellige rollene og ansvarsområdene, gjør ungdommene hverandre gode ut ifra det de kan. 

– Når jeg er med artistene, så lærer jeg hvordan jeg skal snakke med andre mennesker. De er ofte veldig nervøse rett før de skal gå på scenen, men nå har vi lært oss hvordan vi skal roe dem ned. Vi lærer masse av dem også, som for eksempel hvordan man skal klare å levere eller å holde roen mens man opptrer, sier den 17 år gamle artistverten fra Bergen.

Mye nerver, mest glede 

 En av dem som har blitt tatt inn i varmen av Mvuka og Makon, er 14 år gamle Elisabeth Skare Merkesdal. Når UKM-journalisten finner henne, sitter hun på backstage i et hjørne for seg selv og fikler med fingrene. Det er bare fem minutter til hun skal opptre. 

Merkesdal skal spille pianostykket experience av Ludovico Einaudi. Den har hun øvd lenge på. Likevel skjelver hun litt i stemmen når vi prater med henne.  

Jeg vet at jeg kan stykket ut og inn, men jeg gruer meg veldig mye likevel. Jeg liker egentlig ikke å opptre foran folk. Det går fint å spille hjemme, men her på UKM tror jeg det blir skummelt, sier 14 åringen. 

Så kommer en av artistvertene bort til oss. 

Du skal på scenen nå! 

14 år gamle Merkesdal spiller feilfritt, og folk i publikum mener det ser ut som at hun aldri har gjort annet enn å stå på scenen. 

– Det var skikkelig gøy, og det føles veldig befriende nå etter at jeg er ferdig. Jeg gikk ut av komfortsonen min, for jeg liker ikke å stå foran publikum, men nå har jeg vokst, avslutter Merkesdal som har hatt en flott første dag av årets fylkesfestival på Voss.