AGDER del 1

Første del av fylkesfestivalen i Agder er unnagjort, og vi sitter igjen med mange sterke minner og opplevelser etter en maratonhelg med kunst og kultur i høysete.

Get in
Fredag 14 april klokken 13.00 flyttet UKM Agder inn på Buen kulturhus i Mandal. Her skulle det rigges, planlegges, dekoreres og forberedes til ungdommen ankom senere på dagen. Hele ettermiddagen gikk med til solistprøver med husband. Hele 17 innslag hadde valgt å synge sammen med UKM sitt eget husband, musikkstudenter fra UiA. I kulissene jobbet media og arrangører med de siste forberedelsene for kvelden. I Buens eget kunstgalleri var det kurator workshop for de av kunstnerne som ønsket å være med og henge opp utstillingen før lørdagens åpning. Det vrimlet med blide ungdommer i alle kroker. Stemningen var på topp. Nye vennskap oppsto umiddelbart, og vårt mål om å være en møteplass for ung kultur var i ferd med å realiseres.

God stemning på pop up scenen i foajeen på formiddagen.

Den store dagen
Lørdag 15 april, den store dagen. Ut fra klubbscenen datt det ut en og annen trøtt ungdom som hadde fått alt for lite søvn, men hatt det altfor gøy i løpet av en kort natt på et hardt liggeunderlag. Gode historier var blitt spilt inn i podkast studio i løpet av natten, vi venter i spenning på resultatene av disse opptakene… Klokken 10 var det fullt innslipp, og plutselig gikk vi fra 28 trøtte ungdom som hadde overnattet til 200 ungdom som var klare til å innta scene og kunstutstilling. De siste forberedelsene var i gang. Chill out soner var etablert for de som hadde behov for å gjøre noe annet mens de ventet sammen med nye venner. I gaming rommet myldret det av ivrige ungdom som ville prøve VR briller og slå hverandre i Super Smash! Kunstnerne hadde sin egen sone med besøk i et galleri i Mandal og eget kreativt opplegg i etterkant. På pop up scenen i foajeen dukket det opp den ene gode sangen etter den andre. Mye positiv energi fylte huset.

Klokken 14:30 ble utstillingen åpnet ved vår unge konferansier Torjus samt kunst mentor Vårin. Etter noen velvalgte ord førte kunstnerne publikum inn i utstillingen. Klokken 15:00 var det tid for den store maratonforestillingen inne i storsalen. Hele 47 innslag, med en liten pause midt i. Salen var fylt til randen. Vår fylkesordfører Arne Thomassen kom veien fra Lillesand med sitt flotte, blanke ordførerkjede og sa noen fine velvalgte ord til ungdommen før de gikk i gang. Alt gikk stort sett knirkefritt. Med en så stor og variert forestilling så er det all honnør til crewet bak.

Ragnarock (Lindesnes)

Årets turbo kommune
Årets turbo kommune ble i år Lindesnes kommune som i år hadde prøvd ut ulike måter å skape møteplasser på. I høst lanserte de UKM camp, som vi fra høsten skal utvikle videre i samarbeid. de valgte også å lage eget arrangement for kunstnerne i januar, med full fokus kun på de. det ble en stor suksess. Og, for å avrunde sesongen ble det eget OL tema arrangement på Øyslebø med over 30 påmeldte innslag. Vi gratulerer og er dypt imponert.

Håvard og Jacqueline (begge Grimstad), to av våre superarrangører som skapte god stemning gjennom dagene.

Tusen takk…
Bak et UKM arrangement står det mange solide mentorer. Vi ser på oss som en lærings- og opplærings arena for kunst- og kulturspirer. Her skal det være rom for å prøve og feile og lære i prosessen. Ungdommen skal bli tatt på alvor, og få god og kyndig veiledning til å utvikle seg videre. Vi gjør samtidig vårt beste for å lage det til en møteplass hvor det skal være tid til å dyrke nye vennskap. Så tusen takk til alle mentorer involverte i årets UKM arrangement i Buen kulturhus. Ingen nevnt, ingen glemt. Og ikke minst Buen kulturhus med Lene og Sanela i spissen som har tatt i mot sirkuset i flere år.

Alle opp på scenen! UKM 2023 i Buen kulturhus er offisielt over…

Nå teller vi ned dagene til UKM del 2. Vi sees i Arendal kulturhus 29 april!

Takknemlig hilsen Tonje (fylkeskontakt) & Sunniva (produsent)