Fem UKM-festivaler samme dag

Anna of the North og stand up med Jonis Josef står på programmet under regionfestivalene 23. april 2022.

Anna of the North og stand up med Jonis Josef står på programmet under regionfestivalene 23. april 2022.

Foto: Montasje Innlandet fylkeskommune. Foto av Sophia Adampour: Kristian Hafstad Millstein. Foto av Anna of the North: Robinboee Hires

Etter to år med pandemi skal ungdommene endelig få møtes igjen. UKM (Ung kultur møtes) Innlandet tar fatt på et nytt og annerledes tilbud i år. To fylkesfestivaler er byttet ut med fem regionfestivaler. Stjerner som Anna of the north, Jonis Josef, Markus Neby, Sophia Adampour og Odin Waage, mange direkte streamet til kultursalene fra Raufoss og Trysil, står på programmet.

– UKM sitt store mål for dagen er at ungdommene skal få en morsom dag med mye sosialt og spennende innhold. I år får alle ungdommene med seg en helt unik opplevelse der de både deltar selv slik de alltid har gjort under UKM, men samtidig får oppleve kjente kulturpersonligheter, sier leder for hovedutvalg for kultur, Kjerstin Lundgård (Ap).

Møt opp og opplev inspirasjonsforedrag, forestillinger og standup

Programmet på hvert sted blir en blanding av skreddersydde, lokale workshops, kunstutstillinger, kjente kulturpersonligheter og egne forestillinger med ungdommen i hver region.

– Vi får høre inspirerende innlegg fra flere av de kjente kulturpersonlighetene som vises live på skjermene på hvert sted. Det blir ikke streamet på nett, så for å få med seg programmet, må folk møte opp fysisk, sier produsent for UKM Innlandet, Maria Grimstad Tollefsen i Innlandet fylkeskommune.

Anna of the North med åpningsshow

Tollefsen forteller videre at dagen starter med et åpningsshow og konsert med Innlandets egen Anna of the North med band.

– Anna fikk en braksuksess med sin førte singel «Sway» i 2014 og har produsert fantastisk musikk som har fanget en hel verden og gitt stor internasjonal suksess. Konserten vil finne sted i Trysil og streames direkte til alle de andre regionfestivalene. Dette etterfølges av en videohilsen fra vår egen kulturminister, Anette Trettebergstuen, til UKM-ungdommen i Innlandet, sier Tollefsen.

Stand-up, teater og sofaprat

Komiker Jonis Josef holder stand-up direkte fra Raufoss. Han er både standup komiker, skuespiller og serieskaper. Han står bak seriene «Kongen av Gulset» og «Kasko», og har gjort det stort som komiker de siste årene. Senere på dagen kan ungdommene få med seg en sofaprat med Innlandets egen Odin Waage, kjent fra Rådebank. Han deler historier fra livet, karrieren og det å være en kreativ ungdom i Innlandet. Videre vil det være et spennende møte direkte fra Raufoss med pioneeren Sophia Adampour, som åpnet Nordens første kryptokunst-galleri i Oslo. Dette bruker hun også som et ressurs- og læringssenter med ungdom som hovedmålgruppe. Sophia er å se i NRK sin nye serie «Familien Adampour» og hun skal dele om hvordan teknologi og kreativitet kan åpne for mange nye spennende muligheter framover. Dagen blir rundet av med et video-show med multitalentet Markus Neby, kjent fra både radio og TV, som har komponert en hyllest til den kreative UKM-ungdommen i Innlandet.

Det Andre Teatret kommer og opptrer, de er Norges første teater med fokus på improvisasjon. Teatret er kjent for sitt varierte repertoar av skriptede og improviserte forestillinger for alle aldre. Deres stil og kjennetegn er omforming, nær historiefortelling fortalt i dialog med publikum og lek med teatrale virkemidler.

– Med dette stjernespekkede programmet, mange spennende lokale workshops og flere overraskelser i vente, er det klart at dette er en dag man ikke vil gå glipp av, avslutter Tollefsen.

Fakta UKM: 

  1. UKM skal være Norges viktigste møteplass for ung kultur (visjon)
  2. Cirka 20 000 ungdommer deltar på UKM hvert år
  3. UKM skal stimulere og synliggjøre ungdommens kulturelle aktivitet – lokalt, regionalt og nasjonalt
  4. UKM er et landsomfattende arrangement – åpent for alle
  5. En møteplass for alle kulturuttrykk, hvor egenaktivitet og mestring står i sentrum, og hvor ungdom selv skal være aktive i alle prosesser
  6. UKM har primærmålgruppe 13-20 år
  7. UKM regionfestivaler i 2022 er et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune og sju regioner i Innlandet
  8. På hver regionfestival vil det bli nominert forslag til videresendelse til landsfestivalen
  9. Regionene som har festivaler i år er: Gjøvik-Toten-Land-Hadeland, Norddalen, Midtdalen-Øyer-Gausdal, Sør-Østerdalen, og Valdres

For mer informasjon, ta kontakt med produsent for UKM Innlandet:

Maria Grimstad Tollefsen på mobil: 930 36 393 eller e-post: maatol@innlandetfylke.no  

Gaute Schrøder på mobil: 456 67 735 eller e-post: gausch@innlandetfylke.no