Workshop – Lydstudio på soverommet?

På UKM har vi ulike workshops der deltakerene kan være med og lære nye ting eller bli bedre i noe de allerede kan fra før av. En av workshoppene vi hadde på lokalmønstringen i år var å spille inn musikk på soverommet.

Hvor vanskelig er det å spille inn musikk hjemme på soverommet for en overkommelig pris, som ikke hørtes forferdelig ut? Dette var problemstillingen våre ungdommer ble presentert ganske nøyaktig klokka 10, lørdag formiddag. De unge krøp seg ned i samsens labyrint av en kjeller, til husets lydstudio der Ole Jørgen Bardal holder til.
Vi tok en prat med Ole Jørgen.

Først prøvde vi oss på å høre om han hadde noe fett å dele.
«Jeg er en ganske kjip fyr, såå eh»

Hvorfor driver du akkurat det du gjør?
«Syntes det er fett å se unge talenter utvikle seg og se potensialet i ungdom. Veldig kult å drive med akkurat lydstudio siden det får inn ungdom som kanskje ikke har annet å gjøre og det er en veldig bra måte for dem å få brukt tiden på. Det er min drivkraft til å drive på med dette.»
På workshop´en fikk ungdommene høre om gode (dyre og billige) og ikkesågode måter å spille inn musikken man har på hjertet, inne på soverommet eller hvor enn det skulle passe. Ole Jørgen demonstrerte bruk av lydkort, mikrofon så vel som dataprogram for innspilling. De unge artistene fikk enkle instrukser og tips for hvordan å oppnå ønsket lyd under innspilling og redigering. UKM deltaker Rizoel Ursvik fikk innspilt vokalspor, og Ole Jørgen demonstrerte hvordan EQ, romklang og gain kan stilles for passende lyd. Teknikaliteter som ulike former for lydfiler og den varierte lydkvaliteten en kan få ved hver av dem.