Alma åpnet sin første kunstutstilling

I mai åpnet Alma sin aller første kunstutstilling på galleri No13 Contemporary i Fredrikstad. Utstillingen «Kunsten å vokse opp for fort, bare for å bli et barn igjen når man føler noe.» filosoferte rundt tanken om presset med å vokse opp raskt, og følelser som ikke gjør det samme.

Alma Ofelia Lodalen er 16 år fra Fredrikstad og går på Kunst, design og arkitektur (KDA) på Glemmen videregående skole. Hun er vant til å vise frem kunst hun har laget, men har aldri vist frem noe så personlig som på sin første egne utstilling.

Foto: Glemmen VGS / Espen Schei

Det var en sår og intim utstilling, hvor jeg stilte ut skisser fra notatbøkene mine, fotografier og tekster. Mye av det handlet om utfordringer og problemer jeg har hatt, noe som gjorde at det ble en veldig personlig utstilling.

Alma

Det var gjennom UKM at Alma fikk tilgang og mulighet til å sette opp utstillingen sin. Hun jobbet samen med kurator Silje Steinsvik i galleriet til Rami Maktabi, No13 Contemporary i Fredrikstad.

— I starten syns jeg det var veldig skummelt, det å vise to fremmede noe av det mest personlige jeg eier. Men det gikk fort over når jeg fikk mange komplimenter og hørte deres profesjonelle syn og tanker. De hadde andre tanker og synspunkter, så det jeg mente var det styggeste jeg hadde laget, mente de noe annet. Det syns jeg var noe av det mest spennende, siden jeg også da endret måten jeg så noen av mine egne tegninger, forteller Alma.

Hun startet med å kjøpe noen tomme notatblokker, fordi folk sa man kan føle seg bedre når man skriver ned tanker og følelser, som en dagbok. I starten var det bare blomster og kaffekopper som ble tegnet i blokkene, men det utviklet seg. Og det var dette utstillingen tok utgangspunktet i, skissebøkene fra de 5 siste årene av Alma sitt liv.

Foto: Glemmen VGS / Espen Schei

Utstillingen stod i perioden fra 15. – 30. mai og det var mange innom, selvom det var koronarestriksjoner i perioden.

— I starten var det litt skummelt, men det endret seg ganske raskt. Når hele klassen min kom for å se var det ikke skummelt lenger. Og det var ekstra fint når de som kom, sa at de kjente seg igjen i følelsene skissene mine fanget, kan hun fortelle.

Hun mener selv hun er et ganske vanlig menneske, men kanskje litt ekstra følsom. Det er denne følsomheten hun har brukt når hun har skrevet, tegnet, malt og tatt bilder som ble utstillingen «Kunsten å vokse opp for fort, bare for å bli et barn igjen når man føler noe.».

Hvis andre unge kunstnere også får mulighet til å sette opp en egen utstilling bør man ikke nøle med å kaste seg ut i det.

— Det er bare teit å la nervøsiteten stoppe deg fra å bli med. Kjør på, og gjør galleriet til ditt eget noen dager, oppfordrer Alma.

På spørsmål om hva som inspirerer Alma kunstnerisk er det veldig mye, men da spesielt famillie, venner og bestemor som lager visuell kunst. Følg Alma videre på instagramprofilen @brutalt_uteliv. Der poster hun tegninger, ting hun lager, og personlige ting om livet sitt.