Årets UKM Festival

Arrangementet skal foregå fra 23. til 27. juni i samarbeid med NM-veka 2021. UKM Festivalen kommer til å bruke både Ungdommens kulturhus og St. Marie plass som hovedarenaer i år, i tillegg ønsker vi å benytte muligheten til å være synlige og delaktige på øvrige arenaer i sentrum som brukes i denne perioden.

UKM (Ung Kultur Møtes) jobber for å fremme og utvikle ung kultur over hele landet. UKM finansieres av det offentlige, og eksisterer både lokalt, regionalt og nasjonalt. 

Det viktigste for UKM, er å bidra til at ung kultur får større plass i lokalsamfunnet. Vi arrangerer årlige mønstringer i tillegg til helårig aktivitet som turneer, workshops og andre arrangement i samarbeid med andre. 

2021 blir et annerledes UKM år, vi ønsker å skape et tilbud som er tilpasset den situasjonen vi er i og som ikke legger opp til flere avlysninger og enda flere skuffelser. Derfor går vi bort i fra den tradisjonelle fylkesfestivalen, og landsfestivalen for 2021. Derfor blir det ingen tidsfrister for lokal gjennomføring. Istedenfor skal all kraft og fokus rettes mot det lokale UKM arbeidet i hele Norge.  

Vi tror på ungdom og deres evner, og vil at de som ønsker det kan involvere seg på alle plan. Ungdommene våre tas med i beslutninger både når det gjelder organisasjonens retning og spesifikke arrangementer. 

UKM er et sted der ungdommene får testet ulike veier. Vi er ikke en talentkonkurranse, og heller ikke bare en visningsarena. Mange av våre ungdommer melder seg på med én ting, og ender opp med å melde seg på med noe helt annet neste gang. Vi mener det er viktig å gi ungdom denne friheten til å møtes, inspireres og oppdage nye sider av seg selv og andre.

Årets ukm Festival i Sarpsborg har følgende 4 hoved ingredienser:

  1. Scene program vi kan forvente en deltagelse opp til 100 ungdommer fordelt på opp til 50 scene innslag. Alle skal få muligheten til å opptre på årets hovescene, i tillegg skal de fleste på tilbud om å delta på andre visningsarenaer under festivaldagene.  
    Scene programmet på hovedscene fordeles over 3 dager.
  1. Workshop og aktivitetsprogram, våre erfaringer viser viktigheten av å møtes før en lokalmønstring holdes. Ungdommene blir mer trygge på scenen, og på hverandre. Mange ungdommer som melder seg på UKM viser frem sin talenter helt alene, og det kan for mange være litt skummelt. Gjennom workshop og aktivitetsprogrammet blir de kjent med både ledere, andre deltakere og kursholdere innen sitt kunstneriske felt. I tillegg skal workshop skape inspirasjon, utvikling og trygghet innenfor sitt kulturuttrykk. UKM Sarpsborg starter dette tilbudet allerede i april og kommer til å øke aktiviteten under festivalen.  
  1. CafeUK ble først skapt i april 2020, som et tiltak under pandemien, og har siden den gang har stor vekst. Hver eneste uke skapes det et nytt program, en halvtimes sending og formatet på sendingen består av live, live on tape og reportasje.
    Under UKM Festivalen kommer vi til å gjennomføre daglige sendinger. 
  1. Norgescupen Vi fikk i 2020 æren av å få prosjektlederansvaret for UKM Norge sin esportsatsning, Norgescupen. Norgescupen er unik i sitt format i Norge per i dag med regionbaserte kvalifiseringer og nasjonalt sluttspill i cup-format. Det er med stor glede vi har fått bekreftet at prosjektansvaret også i 2021 og vi skal åpen kvalifisering for Norgescupen under UKM Festivalen.