Gaming er ikke bare for nerder

Gaming er en veldig stor kultur i Norge. Flere og flere ungdommer i dag har begynt å spille. Kanskje du har begynt også?

De fleste har også fått venner over nett, og det å ha et møtested er en viktig mulighet for dem til å møte dem i person. Det å ha E-sport på Ungdommens Kulturhus har gjort at man har blitt mer sosial. Ungdommene her har fått muligheten til å få gratis mat flere dager i uken, samt at man kan kjøpe noe i kiosken her. Sjefen for Ungdommens Kulturhus i Sarpsborg og to ungdommer som er faste der, har stilt til et intervju om gaming i UKM. Dette er et av de første årene gaming har fått en litt større plass i UKM. Den første ut er sjefen for Ungdommens Kulturhus og han heter Ole Martin. 

Det har vært en etterspørsel som har kommet naturlig. 

Hvorfor satser uk på gaming?

For å treffe en litt annen målgruppe enn dem vi treffer med de andre kultur-gruppene vi satser på. Vi når litt andre gjennom gaming enn det vi når gjennom musikk, dans, drama, kunst og den type aktivitet. Det ser vi i UKM også, at vi alltid har vært så flinke til å nå dem som liker dans og dem som er glad i å synge og den type ting. Men vi har kanskje aldri klart å nå den gruppa som blir utsatt for ensomhet, de som i litt større grad ikke har så mange plasser der man kan bedrive fritidsaktiviteten sin. Sånn som hvis er du interessert i musikk, dans eller kunst for den slags skyld, så har du ofte miljøer du kan oppsøke. Men det er ikke så lett om du er glad i gaming. Selvfølgelig kan du oppsøke folk digitalt, men det å treffe folk og lage aktiviteter gjør det mer sosialt og inkluderende. Så derfor satser vi på data-kultur.

Hvorfor har det ikke kommet før?

Ole Martin Gjestad, Foto: Privat

Økonomi. Det er dyrt, det er det første. For det andre så er det jo også kommet som en naturlig etterspørsel etter at vi har satsa på data-kultur på uk. Da har det gjort at vi har tiltrukket oss mange av dem som nå er de digitale arrangørene. Så for det første økonomi, at det har vært vanskelig å få utstyr tidligere. Nå har vi det utstyret, og da kan vi tilby aktivitet, og at det har vært en etterspørsel som har kommet naturlig.

Er det flere steder i landet som skal ha gaming som en del av UKM?

Ikke på samme måte som det vi har. Nå har vi også Norcup som er UKM sin satsing på E-sport som jo alle fylkene er med på. Men i forhold til lokal-festivalene så er vi så vidt jeg vet, dem eneste som har en ren satsing på digital arrangør blant annet, det er nytt. Jeg vet at dem har prøvd i noen kommuner å kjøre noe E-sport konkurranser og sånt noe, men det har isolert seg etterhvert det. Så vi har jo tatt det steget lenger ved å legge til rette for en arrangør-gruppe også som skal jobbe  med data-kultur, skal planlegge et LAN for eksempel, eller ha den E-sport-turneringa vi skal ha på selve festivalen. Så det er nok ikke noen som gjør det i like stor skala, men at det skjer ting flere steder er klart. 

Det at gaming har kommet som et tilbud på uk, har gjort at det har kommet flere dit. Det er et pluss at ungdommer er på uk og har en møteplass å være på. Gaming er et nytt alternativ på UKM, og det viser at flere og flere kan være med, uten å måtte stå på en scene, som for eksempel det å danse eller synge. Gaming er en stor greie over hele landet, åpner en større sjanse for ungdommer fra en kommune til å møte en ungdom fra en annen kommune fra en selv. 

Hvordan skal gaming være en del av UKM? 

Gaming er jo en ting. Hvis vi snakker om selve data-kulturen så er det jo mye som skal på en måte med inn i UKM utenom gaminga også. Men hvis du tenker selve innenfor gamingen så er det jo at vi skal ha en turnering på UKM-festivalen hvor vi skal ha en 1v1 Rocket League-turnering. I tillegg til at vi skal arrangere det LAN-et da, hvor det blir en del mindre konkurranser. I tillegg ønsker vi å ta for eksempel Minecraft som kunst, der man kan bygge et bygg eller et kunstverk som man kan stille ut, digitalt. Så det er sånn vi tenker å få inn dataspill, men sånn generelt sett med data-kulturen så ønsker vi også å få inn for eksempel cosplay, dnd, vise til at en god historie som kan bli lagd under veis, kan også bli stilt ut under UKM, eller figurene de lager og 3D-printer og maler. Da er vi jo basert på data-kulturen, med noe du kan stille ut, så det er flere måter å delta på, på UKM, i tillegg til bare gaming da. 

Den første ut er en ungdom som er både glad i gaming og å møte andre. Elias er en person som kommer ofte på UK og er sosial. Det at UK har et E-sport-senter, har gjort at han har fått muligheten til å møte andre og spille, i stedet for å sitte alene på rommet sitt å snakke over nett.

Du har muligheten til å gi hverandre klemmer.

Hvordan syntes du at gaming-tilbudet og møteplassen er? 

Elias Sem, Foto: Armina Sadiku

Det er bra. Du har jo E-sport senteret der inne som har 10 pc-er pluss 5 nye pc-er som skal komme. Det er jo også snakk om at det skal komme nye pc-er som blir sponset av en eller annet gaming produsent. Så det blir jo oppgradert enda bedre der inne nå og du har jo masse spill fra før av som ligger der, du kan også laste ned dine egne spill fra hjemme. Du ser alltid noen som sitter der og spiller, så da kan du alltid spørre om å spille med noen. Det er jo bra sånn sett. Du har også switchen som står ute i  hovedrommet, som du kan spille på, så det er jo mye bra her. Du har folk, du har pc-er, du har alt du kan drømme om. Så jeg ville ha sagt at det er bra, men det eneste som er litt negativt er head-settet. Ikke at det er noen stor sak. 

Hva tror du kommer ut av det å kunne komme og møtes for å spille, uten å bare sitte hjemme alene?

Du får jo en mye mer kommunal følelse av at du kan gå bort til dem og snakke med dem hvis det er noe, og du kan også hjelpe dem litt hvis de trenger hjelp. Jeg har jo spilt her selv med venner og det har vært mye gøyere/morsommere da. Vi kunne ha skreket over til hverandre over rommet og tulle med hverandre lettere enn det du kan hjemme. Så det er jo gøy sånn sett. Du har også muligheten til å møte nye folk, for eksempel at du spiller CS med venner da, så kommer det noen« hei, kan jeg joine» og jeg bare «hopp på», så  får du nye venner, flere venner, mye lettere enn det er å snakke med noen online, som er også litt kleint. Du har muligheten til å gi hverandre klemmer, sosialt, etter når du gjør det bra, og det er positivt. Det syntes jeg er en fin ting. Det savner jeg uansett hjemme på rommet mitt, det å kunne gå bort til noen å gi en klem, etter en god runde Fortnite, selv om jeg ikke spiller Fortnite lenger, men savner den følelsen for det. 

Det tyder på at det å komme på ungdommens kulturhus, får deg til å føle mer komfortabel og det kan gjøre at du får flere venner. Når du er med andre, så kan du gjøre mye mer med dem, som for eksempel klemme hverandre som Elias nevnte. Det er litt viktig å kunne være nær noen, imens man spiller sammen. De fleste har et eller annet spill de spiller, men kanskje ikke finner de menneskene rundt seg. Når de kommer til uk, har de kanskje en mulighet til å finne disse menneskene med samme interesse. 

Hvordan fant du ut av dette tilbudet? 

Jeg kom hit, da, for første gang, jeg ble invitert av en venn, han viste meg selve lokalet, han viste meg gaming-senteret, og jeg syntes at det var fett, så jeg ble. jeg hadde hørt om det tidligere fra andre folk, men jeg hadde ikke tenkt så mye på det før jeg ble dratt hit. 

Hva tenker du om at gaming er en del av UKM og syntes du at det er et bra tilbud? 

Ja selvfølgelig, det er et bra tilbud. Det er jo mye talenter innen gaming, det er jo en helt annen evne av en måte å utvikle seg selv på. Du kan uttrykke deg selv selvfølgelig med dans og musikk, men å vise hva du er god i innen for gaming er jo en helt annen, du kan gjøre mye kult, du kan jo bare lage ting og være kreativ i Minecraft eller koding på Roblox, det er mye du kan finne på innen gaming. Altså, du har jo ekstremt mye, jeg føler at det er mye mer bredt, hva du kan finne på da, innen for gaming enn det det er, du kan til og med lage musikk i gaming, som også er ganske kult, du kan bruke noteblocks i Minecraft for eksempel, eller forskjellige instrumenter innenfor andre spill da. Så det er jo mye musikk som er blitt laget fra spill, som jeg syntes egentlig er fett, og det kan jo også brukes, og vise at du klarer å lage da, innenfor spill, og det er jo litt med det at det kreves litt mer enn det det gjør å spille på en gitar. 

Hvor mange håper du at det blir påmeld?

Så mange som mulig. Jeg vet jo ikke hvor mange som kan melde seg på, eller hva det minste er, men jeg håper jo at det er mest mulig, det hadde vært fett. Hvis vi når mest mulig da, så mange som ønsker. Så jeg tenker at alle som ser tilbudet får en tanke om å melde seg på, så hadde det vært drit kult. 

Den andre og siste ungdommen ut er en person som er glad i å møte andre, og være sosial. Han har spilt mye, og i tillegg har han vært med på mange prosjekter i Ungdommens Kulturhus, som for eksempel Cafe UK. Alexander har et engasjement rundt gaming-kulturen. I tillegg til prosjekter har han også fått tid til å spille og være sosial med andre. 

 Det passer for alle. 

Alexander Efterdal, Foto: UKM Media

Syntes du at gaming-tilbudet er bra? Hvorfor/hvorfor ikke?

Her er det fantastisk. Det er masse tilbud i masse forskjellige spill. Et av spilla som blir prioritert er jo Rocket Leauge, og der er det turneringer, det er coaching, man får nesten tildelt sin egen pc når du skal spille. Det er et veldig bra tilbud. 

Hva er din go-to når du skal spille?

Spill som terraria, Minecraft, Celeste og stardew valley litt enklere og pixelerte spill. 

Hvorfor tenker du at gaming har blitt så populært blant ungdom?

Fordi det er lett å sette seg inn i. Det er noe for alle og det er en måte man kan sosialisere med andre og hvis man har lyst til å spille alene, så funker det og. Det passer for alle. 

Å ha en møteplass er en viktig del av det å være sosial. Selv om man kanskje spiller på hver sin skjerm, så kan man fortsatt være sosial ved at man snakker sammen utenom Discord, eller når man spiser sammen.  Alle har sin egen go-to når man spiller, men hvis man for eksempel drar til et møtested, finner man sikkert en ungdom som har en lik go-to som seg selv. De fleste ungdommene er fornøyde med tilbudet som er på ungdommens kulturhus, og det er en bra ting. 

Tenker du at det er viktig å møtes for å spille, når du kunne ha gjort det hjemme?

Ja, man får jo helt ny opplevelse, og det en helt annet opplevelse enn å sitte foran en skjerm hjemme. Da møter du de folka faktisk. Det blir jo en helt annen sosial opplevelse. 

Hva ser du for deg i et bra gaming-miljø?

Folk som ikke er så toxic og faktisk klarer å ta vare på nye spillere da. Akseptere at folk kanskje ikke spiller på samme måte som dem gjør. Eller at folk er nye i det spillet da. 

I konklusjon er gaming en viktig del av ungdommene. Gaming kan gi et mer sosialt liv og det kan få ungdom til å bli nærmere hverandre. Det at gaming er kommet som et nytt alternativ til UKM, har gjort at det har kommet et større tilbud for alle ungdommer som har lyst til å delta. Det er viktig at ungdommer får være sosial, og det er et av målene for ungdommens kulturhus. Kom gjerne innom og se for deg selv. 

Forfatter: Mia Josefine Berg